به گزارش خبرنگار مهر، نماهنگ سرود «ریسههای عشق» با شعری از قاسم صرافان محصول جدید مرکز هنری رسانهای «نهضت» در آستانه فرارسیدن میلاد حضرت مهدی (عج) در خبرگزاری مهر رونمایی شد.
توجه ویژه سازمان تبلیغات اسلامی به موضوع سرود در سال ۱۴۰۲
حسین صیامی مدیر باشگاه سرود نهضت در ابتدای این نشست ضمن ارائه توضیحاتی درباره فعالیتهای مرکز سرود «نهضت» گفت: باشگاه سرود نهضت تقریباً دو ماه است که مراحل مقدماتی تاسیس خود را شروع کرد ه است. خوشبختانه ظرفیت عجیبی در حوزه سرود وجود داشته است که ما از بدو تاسیس مرکز نهضت تلاش کردیم فعالیتهایی را در این زمینه داشته باشیم. البته تا به امروز نهادهای زیادی هستند که در حوزه سرود فعالیت میکنند اما میدانیم که بسیاری از آنها تمرکز لازم را در این زمینه ندارند. بنابراین ما تصمیم داریم در راستای خدمت رسانی به گروههای سرود که صرفاً هم مالی نیست در حوزه خدمات آموزشی و رفاهی نیز حمایتهایی را به گروههای سرود ارائه دهیم.
وی افزود: یکی از مقولات مهمی که در باشگاه سرود نهضت تصمیم به اجرای آن داریم، پشتیبانی از گروههای سرود با استفاده از ظرفیتهای سازمان تبلیغات اسلامی با رویکردی متفاوت است. همین سه گانه تولیدی ما که به مناسبت نیمه شعبان تولید شده، فرآیندی بود که به اتکا به ضعفهای دورههای پیشین در دسترس مخاطبان قرار میگیرد. آنچه از این سه قطعه درباره نیمه شعبان تولید شده در واقع پر کردن جای خالی کمبودهایی بوده که د راین حوزه احساس میشود.
رویکردهای مرکز سرود نهضت در موسیقی چیست؟
مدیر باشگاه سرود نهضت درباره محوریت موضوعی سرودهای تولید شده اخیر که به مناسبت نیمه شعبان پیش روی مخاطبات قرار گرفته توضیح داد: یکی رویکردهای مرتبط با این تولیدات بحث «احیای نیمه شعبان» است که به اعتقاد ما تمرینی برای رسیدن به صبح ظهور با شب زنده داری است. یکی دیگر از آسیبشناسی هایی که ما در مرکز سرود نهضت انجام دادیم، دوری از تولید آثاری است که عمدتاً روی محور غم تولید میشود. گرچه فراغ امام زمان برای ما دربرگیرنده غم و حزن و اندوه است اما انتظار فرج رویکردی فرح بخش است که باید در آثار موسیقایی نیز مورد توجه قرار گیرد.
این کارشناس حوزه سرود ادامه داد: نکته دیگری که از مهمترین اولویتهای ما در مرکز سرود «نهضت» محسوب میشود، توجه به توانمندیها و استعدادهای موجود در شهرستانها است موضوعی که متاسفانه طی سالهای اخیر نسبت به آن کم توجهیهای صورت گرفته و میبایست برای برون رفت از نقطه ضعف کارهایی را انجام داد البته در همین چند وقت اثری به نام «یوسف زمان» با شعری از قاسم صرافان را در منطقه لارستان فیلمبرداری کردیم که برای ما دربرگیرنده ظرفیتهای بسیار ارزشمندی از شهرهای مختلف کشور بود. فرآیندی که تصمیم داریم حتماً آن را در آینده ادامه دهیم. یکی دیگری از رویکردهای ما توجه به تولید آثاری در حوزه خردسال و کودک است. ما در همین زمینه اثری به نام «جشن آقا» را به مناسبت میلاد حضرت مهدی (عج) تولید کردیم که با همراهی گروه سرودی از ورامین مشتمل بر حضور هنرمندان کودک با حال و هوایی فرح بخش و شاد پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
کارهای انجام نشده زیادی در سرود داریم
مدیر باشگاه سرود نهضت در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به کارکردهای موثر حوزه سرود تصریح کرد: ما یکسری فرهنگها و خرده فرهنگهای بومی داریم که احیای آن میتوان در جمع خوانی تبلور پیدا کرد. این موضوع را میتوان در جشنوارهها و تولیدات موسیقایی روی آن متمرکز بود. من بر این باورم که کارهای بسیاری درباره سرود داریم که هنوز اجرا نشدند. این نیاز مستلزم تلاشهای زیادی است که باید روی آن توجه بیشتری داشته باشیم.
صیامی در بخش دیگری از این نشست خبری بود که ضمن تاکید بر ارتقای سطح کیفی و محتوای سرودهای تولید شده در کشورمان گفت: روندی که اکنون در حوزه سرود وجود دارد و میتواند در شرایط کارشناسانهتر و پژوهشگرانه تری مورد توجه قرار گیرد، تمرکز و دقت بیشتر روی دو موضوع «شعر» و «موسیقی» است که یک جاهایی از دست میرود، ما نمونههای فراوانی در این زمینه داریم که خیلی هم شنیده شدهاند اما بسیاری شان دچار دوگانگی زبانی است. طبیعتاً وظیفه ما در این خلاء همین است که بتواند چنین ظرفیتهایی را به هم پیوند بزند. خوشبختانه ما در سال ۱۴۰۱ شاهد تاسیس دو نهاد در حوزه سرود کشور بودیم که میتواند دربرگیرنده اتفاقات مبارکی در حوزه سرود باشد. به هر ترتیب تشکیل بخشی با عنوان سرود در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و تاسیس «مرکز سرود نهضت» میتواند مسیری برای بهبود وضعیت موجود برای ایجاد پیوند میان جامعه ادبی و هنری کشور و فضای سرود کشور تلقی شود. این در حالی است که توجه به موضوع نشر هم موضوع مهمی است که میبایست بیشتر از اینها مورد ارزیابی و سنجش قرار گیرد. کما اینکه اکنون ما آثار خوبی را داریم اما چون انتشار آنها با عیب و ایراد مواجه بوده نتوانسته بیشتر مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
محدودیت سنی در سرود، مارکتینگ جهانی و چند داستان دیگر
وی که در جریان برگزاری سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر یکی از مدیران اجرایی بخش سرود این رویداد ملی بود، در ادامه این نشست خبری بود که به موضوع محدودیتهای سنی در گروههای سرود و حضور این گونه موسیقایی در ایران برای حضور در رویدادها و تولیدات و مارکتینگ جهانی بیان کرد: گروه سرود بدون تردید دربرگیرنده محدودیت سنی نیست کما اینکه در همین جشنواره موسیقی فجر امسال دیدید که چه در جریان برگزاری بخش سرود و چه در مراسم اختتامیه از گروهها سرودی استفاده شده که هنرمندانش در رده سنی بزرگسال قرار داشتند. در حوزه بینالملل هم باید بگویم که مسئله «جمع خوانی» اکنون چه در کشورهای عربی و چه در کشورهای دیگر تبدیل به یک مسئله موسیقایی حل شده است. بنابراین ما هم باید به این سمت و سو کارها را هدایت کنیم که بتواند در مارکتینگ جهانی موسیقی حضور موثری داشته باشد.
مدیر باشگاه سرود نهضت افزود: ما باید اصل این موضوع را بپذیریم که در حوزه سرود کارهای قوی تولید شدهاند اما همین گروههای سرود با جریان اصلی موسیقی در کشور فاصله دارند. کیفیتی که ابتدا در حوزه محله محور و نهایتاً استانی خلاصه شده است. بنابراین داشتن یک نگاه ملی به مقوله سرود و پر کردن خلاءهای موجود در این میان با استفاده از آموزههای علمی حوزه موسیقی به ویژه حوزه موسیقی کرال میتواند راه ورود سرود به مارکتینگ جهانی حوزه موسیقی را باز کند. ما اکنون میتوانیم در یکسری حوزهها با گروههای کُر جوان و نوجوان منطقه ارتباطهای فرهنگی را ایجاد کنیم و در همین موضوع «منجی» به تولید کارهایی بپردازیم که میتواند یک اثر را تبدیل به پروژهای بینالمللی کند.
میدانیم هم شکست میخوریم و هم پیروز میشویم!
صیامی درباره نقش سرود و برگزاری بخش سرود جشنواره موسیقی فجر در آینده این فرآیند توضیح داد: یکی از اتفاقات خوبی که افتاده تاسیس دفتر سرود در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که به نظرم میتواند سرود را وارد فرآیند بازاریابی و نظام اقتصادی و حرفهای سرود کند. حضور سرود در جشنواره موسیقی فجر این کمک را خواهد کرد که معایب موجود در حوزه سرود که واقعاً بخش جدایی ناپذیر از موسیقی است، برطرف شد. بعد دیگری که در این حوزه میتواند مورد توجه قرار گیرد. ایجاد حرکت اجتماعی در میان مردم به واسطه سرود است. ظرفیتی که باید از آن استفاده کرد. این مهمترین گامی است که میتواند مورد توجه قرار گیرد و ما تلاش میکنیم در دفتر موسیقی مرکز هنری رسانهای نهضت آن را ادامه دهیم. این یک نگاه مهم است که میدانم شدنی است.
وی در بخش دیگری از این نشست رسانهای بود که با تاکید بر شناسایی نقطه ضعفها در حوزه سرود گفت: من در این سالها فعالیت زیادی برای سرود انجام دادهام و باید بگویم که یکی از نقطه ضعفهای ما در این حوزه مهم خلاء ارتباط و بسته بودن فضای موجود است. فضایی که باید آن را شکست و به سراغ آدمها و هنرمندانی رفت که در حوزه موسیقی کارشناس هستند و میتواند کمک موثری برای ارتقا سرود کنند. بنابراین آنچه ما در مرکز سرود نهضت روی آن تاکید داریم اصلاً و ابداً مبتنی بر گذشته نیست. البته که همه این حرفها در حد صحبت است و میدانیم در یک جایی شکست میخوریم و در یک جایی هم پیروز خواهیم بود.
صیامی افزود: اما اصل موضوع اینکه همواره دنبال این هستیم تا پیوند درستی بین موسیقی کرال و سرود ایجاد کنیم که نتیجهاش برداشت یک محصول هنری با کیفیت باشد که میتواند در مناسبتها و موضوعات مختلف مورد استفاده موثر قرار گیرد. ما موظفیم که خلاءها را شناسایی کنیم و با اتکا به ظرفیتها کارهای مهمی انجام دهیم. قطعاً در این زمینه هم باید هم افزایی همه نهادهای مرتبط با سرود وجود داشته باشد و اگر بتوانیم فضای رقابتی را به فضای رفاقتی تبدیل کنیم. مطمئنم اتفاقات خوبی میافتد.
محمدرضا میراحمدی مسئول حوزه ریاست مرکز هنری رسانهای نهضت هم در مراسم رونمایی از نماهنگ «ریسههای عشق» بیان کرد: آنچه که در مرکز هنری رسانهای نهضت به دنبال آن هستیم توجه به ظرفیتهای سراسر کشور است که بتوانیم براساس یک نکتهسنجی درست شاهد رشدی در گروههای سرود تهران و شهرهای دیگر در ارتقای هنر انقلاب است. نکته مهمتری که میتواند در این راستا مورد توجه قرار گیرد، بحث ارزیابی است که ما در کنار این تولیدات میبایست ارزیابی درستی داشته باشیم. شرایطی که باید در حوزه سازماندهی گروههای سرود بسیار مورد توجه است و امیدوارم در مرکز نهضت آن را ادامه بدهیم.
وی درباره تعامل مرکز سرود «نهضت» برای پخش این آثار موسیقایی در شبکههای مختلف سازمان صدا و سیما گفت: در حوزه پخش با همه شبکههای صداوسیما رابطه خوبی با مرکز هنری رسانهای نهضت وجود دارد بنابراین ما مشکل چندانی برای عرضه در شبکههای مختلف تلویزیونی نداریم. اما آنچه مورد اهمیت است بحث حضور در فضای مجازی است که امیدوارم بتوانیم در این زمینه به توفیقاتی برسیم.
تشکیل یک گروه سرود در محله هرندی و سند تحول آموزش کشور
نوید محمدی سرپرست گروه سرود کانون محمدیه که طی سالهای گذشته با همراهی تعدادی از نوجوانان محله دروازه غار تهران نماهنگهای متعددی را پیش روی مخاطبان قرار داده نیز در این نشست خبری با اشاره به برخی از فعالیت کانون طی ماههای گذشته و مشارکتشان در تولید نماهنگ «ریسههای عاشقی» گفت: مجموعه کانون محمدیه از سال ۹۴ تاسیس شد و در سال ۹۶ فعالیتهای خود را رسماً آغاز کرد. این مرکز نهایت تلاش خود را انجام داده که راستان سند تحول آموزش کشور فعالیت خود را ادامه دهد. این فرآیند ادامه پیدا کرد تا اینکه ما در سال ۱۴۰۰ موفق به تشکیل گروه سرودی در این مجموعه شدیم. شرایطی که باعث شد در مراسم و آیینهای مختلفی حضور جدی داشته و در بسیاری از آنها نیز مقام کسب کند.
وی ضمن ارائه توضیحاتی درباره فعالیتهای آموزشی کانون محمدیه اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ که کار سرود را شروع کردیم ابتدا یکی دو اثر را تولید کردیم اما امروز شاهد تولید و پخش ۲۲ اثر صوتی و تصویری بود که بسیاری از آنها هم در حوزههای مذهبی و هم در حوزههای اجتماعی پیش روی مخاطبان قرار گرفتهاند. در این فرآیند توجه به بحث توانمند سازی و استقلال محتوایی مهمترین رویکرد ما بود که در این زمینه موفق شدیم جدای از آثاری که برای چندمین بار مورد استفاده قرار میگیرد. کارهای مستقلی را هم تولید کنیم. استعدادیابی و آموزش تخصص حوزه سرود یکی از اهداف مهم ما در کانون محمدیه است که همین دربرگیرنده هزینههای زیادی است. اما ما تلاش کردیم تا در این فرآیند از همین بچهها هم آهنگساز بسازیم، همه شاعر و هم خواننده. حتی مربی فنی بچهها که اکنون به اعضای گروه آموزش میدهد خود از هنرجویان موسیقی بود که در همین کانونها وارد مقوله آموزش شدند.
حال خیلی از بچههای دروازه غار تهران خوب شد
محمدی تصریح کرد: یکی از حلقههای مفقوده حوزه سرود مفاهیم تربیتی این حوزه است که باید روی آن توجه ویژه ای داشته باشیم. در این دوران نماهنگها و سرودهای تولید شده که اصلاً مفاهیم تربیتی و آموزشی سرود را فراموش کردهاند. اینها نکاتی است که باید روی آن توجه کنیم. ما باید مخاطبان را بشناسیم و بر اساس آن کارها را تولید کنیم. در کنار چنین فرآیندی توجه به انتخاب موضوع هم امری لازم و ضروری است. سرود یکی از مولفههای مهم حل مشکلات اجتماعی است که به اعتقاد من باید بیشتر از اینها روی آن توجه کرد. اگر این ابزارها را کنار هم قرار بدهیم قطعاً اتفاقات خوبی در عرصه سرود میافتد. در کنار موضوع نشر و تولید و محتوا میتوانیم به موضوع نیازسنجی هم توجه بیشتری داشته باشیم.
محمدعلی هوشیار یکی از هنرمندان نوجوان عضو کانون «محمدیه» هم در این نشست خبری گفت: من و بچه محلهایم در محله دروازه غار تهران، کانون محمدیه را از سال ۹۵ میشناسم و در این مدت که در محله هرندی که زندگی میکردیم. ما پس از تشکیل کانون شاهد تغییر و تحول زیادی در محله بودیم که برای من و خانواده بسیار ارزشمند بود. با پیشرفت کانون گروه سرود هم تشکیل شد. البته در ابتدا آنچه ارائه میدادیم بیشتر جنبه بازی و شادی آفرینی داشت اما هرچه جلوتر رفتیم دیدیم کار برای ما بسیار جدی شد. تمرینها و فضای موسیقایی که در آن به کسب تجربه میپرداختیم آن قدر روی ما تاثیر داشت که قطعاً میتواند در آینده میتواند حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. حتی بسیاری از تک خوانها و اعضای گروه اکنون تصمیم گرفتهاند به تحصیل در رشته موسیقی بپردازند. نکتهای که برای من بسیار جذاب و دوست داشتنی است.